4 personen | ca. 80 minuten.
‘Wil je een goede indruk maken op je partner, vriend(in) of date of ga je juist met je gezin of een groep vrienden eten? Liefde gaat door de maag en men zal dan ook niet alleen vol eten maar ook vol lof zijn over je kookkunsten! Maak deze overheerlijke Aubergineburgers met Midden-Oosterse twist. Zelf maken we ze vaak met frietjes van zoete aardappel omdat de smaken elkaar zo heerlijk complimenteren! Ook heel leuk om samen te maken! Kortom, reden genoeg, om snel aan de slag te gaan!’
Maar wat heb je dan allemaal nodig?
Wij proberen zoveel mogelijk biologische ingrediënten te gebruiken en wat er in de moestuin groeit, maar soms moet je toch gewoon even naar de winkel!
Bakplaat voor in de oven en een stuk bakpapier
1 koekenpan om de ui en groene pepers te bakken en vervolgens om de burgers te bakken!
1 klein steelpannetje voor de tomatenrelish
1 soeppan om de zoete aardappel te blancheren
Een stapel servetjes! Je kunt het proberen, maar het zal niet gemakkelijk zijn om dit te eten zonder te knoeien…. overal! Precies zoals dat hoort bij burgers!
Ingrediënten Auberburgers
2 el raapzaadolie
1 ui
4 milde groene pepers
2 tenen knoflook
2 aubergines
2 tl kurkuma
1 tl kerriepoeder
0,5 bosje koriander
4 sneetjes oud brood
2 eieren
2 tl grof zeezout
Paneermeel
8 mini naanbroodjes
8 plakjes komkommer
4 handjes knisperige ijsbergsla
Ingrediënten Tomatenrelish
1 ui
2 teentjes knoflook (fijn gehakt)
4 rijpe, smaakvolle tomaten (in blokjes gehakt, zonder het vruchtvlees)
1 tl grof zeezout
0,5 rood pepertje (fijn gehakt, zaadlijst verwijderd)
1 el rode wijnazijn
0,25 bosje Koriander (grof gehakt)
Ingrediënten Frites
2 groente bouillonblokjes
1 flinke zoete aardappel (yam)
4 el raapzaadolie
1tl zout
2 el Raz el Hanout
Ingrediënten Yoghurtsaus:
200 ml Turkse yoghurt
3 teentjes knoflook (geperst)
1 el citroensap
4 takjes verse munt (alleen de blaadjes, grof gehakt)
peper en zout naar smaak
En hoe maak je dat dan in Godsnaam?
Een goede voorbereiding is het halve werk! Zet daarom meteen je oven aan op 200 graden.
Zet ook een pan met een liter water en 2 groente bouillonblokjes op het vuur. Breng aan de kook. Hierin ga je straks de zoete aardappel kort koken. De aubergines duren het langst om klaar te maken. Begin hier daarom mee.
Snij de aubergine in de lengte in plakken en bestrooi met zout. Laat ca. 25 minuten liggen. Het zout onttrekt het vocht uit te aubergine en maakt ze zachter en malser.
Spoel ondertussen de zoete aardappel af en snij er frietjes van. Dit hoeft niet heel netjes, maar in verband met de garing is het handig om de stukken wel ongeveer even groot te maken.
Doe de frites in de pan met bouillon, die aan de kook is en laat ongeveer 5 minuutjes in de pan garen. Het water stopt met koken zodra je de aardappel toevoegt maar dat is geen probleem.
Schep de frites uit de pan in een vergiet en laat uitlekken. Wrijf de frites in met raapzaadolie.
Spoel dan na 25 minuten de plakken aubergine af en dep droog met een schone theedoek.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg de plakken aubergine en de frites erop.
Sprenkel nog wat raapzaadolie over de frites en een beetje over de aubergines. Strooi wat grof zeezout over de frites en de aubergine en bak de aubergine 20 minuten en de frites ongeveer 40 minuten in de oven (afhankelijk van hoe knapperig je ze wilt hebben).
Maak ondertussen de relish door een uitje, 2 teentjes knoflook en een half rood pepertjes te snipperen en te bakken in wat olijfolie in een klein steelpannetje. snij vier tomaten en voeg die ook toe. strooi 1 tl grof zeezout en roer door. Voeg 1 lepel rode wijnazijn en toe en laat even doorkoken tot het een zacht prutje wordt. Voeg tenslotte een kwart bosje koriander toe en zet in de koelkast om af te laten koelen.
Maak dan de yoghurtsaus. Hak de blaadjes van 4 takjes verse munt, grof. Voeg de munt, samen met 3 geperste teentjes knoflook, de citroensap en peper en zout toe. roer door elkaar en zet ook in de koelkast.
Waarschijnlijk zijn er nu 20 minuten voorbij en is het tijd om de aubergines uit de oven te halen. Leg ze op een plakje om af te koelen.
Snipper een ui en vier milde groene pepers en bak in wat olie. De ui en pepers mogen een beetje knapperig blijven. Doe ze in een grote schaal. Hak de aubergines in blokjes en doe ook in de schaal.
Scheur 4 sneetjes oud brood in stukjes, en voeg ook toe aan de “aubergineprut” (Tip: als je alleen vers brood hebt, doe de boterhammen dan even in de oven zodat ze wat knapperiger worden) Hussel alles met je handen (of lepels) door elkaar en voeg ondertussen 2 tl grof zeezout, 2 tl kurkuma en 1 tl kerriepoeder toe. Als het brood, het vocht een beetje begint op te nemen, is het tijd om 2 eieren toe te voegen!
Kneed alles goed en voeg eventueel wat paneermeel toe om wat meer vastigheid te krijgen.
Maak platte burgers ter grootte van je handpalm en druk ze zachtjes in de paneermeel zodat de burgers helemaal bedekt zijn. Je kunt 4 burgers maken. Je houdt dan nog wat over. Misschien maak je nog een burger van, maar wij maken meestal wat kleinere balletjes die we in de koelkast zetten en even opbakken als we zin hebben in een kleine midnight-snack! (Let op: Er zit rauw ei in, bewaar dus niet langer dan 1 dag)
We zijn er bijna!
Tijd om even naar je frites te kijken! Ze zijn bijna klaar of niet?
Tijd om een flinke laag raapzaadolie in een koekenpan te doen en op hoog vuur te zetten. Leg de naanbroodjes in de oven (5 minuutjes is genoeg!) en dan is het tijd om de burgers te bakken. Ze zijn als het goed is, vrij stevig van structuur maar toch is het goed om voorzichtig te bakken. Bak daarom eerst de ene kant ca. 3 minuten en draai dan om. Bak de andere kant totdat de burgers mooi goudbruin zijn!
Nu komt alles samen!
Haal de frites uit de oven en doe ze in een schaal of op een bord. Bestrooi met 1 tl grof zeezout en 1 flinke el Raz El Hanout.
Besmeer de onderste naanbroodjes met de yoghurtsaus. Doe er wat knapperige ijsbergsla en schijfjes komkommer op. Leg de Auberburger erop. Schep er wat Tomatenrelish op maak af met wat Koriander en natuurlijk het bovenste broodje!
Smakelijk eten!