green capital22 juni is Nijmegen gekozen als European Green Capital 2018. Dat is een felicitatie waard. Het is een nieuwe beloning voor het duurzame beleid van de gemeente en haar inwoners. Nijmegen volgt Ljublana (2016) en Essen (Du, 2017) op.

De European Green Capital is een voorbeeldstad voor andere steden op het gebied van duurzaamheid. Nijmegen scoort bijvoorbeeld goed op haar fietsbeleid en klimaatbeleid. Belangrijk is ook dat Nijmegen haar bevolking weet te betrekken bij het duurzaamheidsbeleid. Veel keuzes met betrekking tot duurzaamheid worden door individuele burgers, bedrijven en organisaties gemaakt. Het is aan de gemeente om die keuzes te faciliteren. Een goed fietsroute netwerk en gratis bewaakte fietsstallingen zorgen ervoor dat mensen eenvoudig voor de fiets kiezen.

Vanuit Vegetarische donderdag past hier een kritische noot. De burger heeft ook een belangrijke rol als consument en maakt daar ook voortdurend keuzes. Bijvoorbeeld of iedere dag vlees op tafel komt. Dit aspect speelt bij de green capital nauwelijks een rol, terwijl het voor een groot deel bijdraagt aan de CO2 uitstoot.

Dat ook Nijmegen dit thema onderbelicht laat ligt dus niet alleen aan Nijmegen. Als de jury er weinig waarde aan hecht is het logisch dat ook de kandidaten zich er minder mee bezighouden. En trouwens ook “Den Haag” heeft hier een blinde vlek.

Tegelijkertijd ligt er mooie uitdaging voor Nijmegen als voorbeeldstad. Als European Green Capital is het wellicht zelfs haar taak om ook dit onderwerp op de kaart te zetten.

Share This