OLYMPUS DIGITAL CAMERA

11 september verzamelt zich een groepje mensen in het Valkhofpark. Hoewel de zon het wat laat afweten, is de temperatuur aangenaam. Hooguit wat drukkend. Zakjes en doosjes worden geopend en al snel wordt er bij elkaar gesnuffeld: wat heb jij bij je? Kleedjes worden gespreid en er wordt zelfs een heuse croquet baan uitgezet. (Olav wordt de winnaar met 13 slagen! We zullen er niet bij zeggen dat hij de enige deelnemer is.)

Dan pakt Janneke (van Dijk) haar gitaar en brengt de eerste drie liedjes ten gehore. Er ontstaat direct een intieme sfeer. Het was inderdaad niet heel druk (daar deden we het stiekem natuurlijk wel voor) en dat biedt iedereen de mogelijkheid de soms verrassende wendingen in de zelf geschreven teksten te volgen.

Wat later wordt het gesnuffel overgenomen door een deskundige jury, bestaande uit Helen Koekoek en Claudie Donderwinkel van Fresca. En dat snuffelen mag serieus worden genomen: ze weten natuurlijk niet welke ingrediënten in de gerechtjes zijn verwerkt en dat leidt tot wat gepuzzel. Maar ze komen wel tot een eensluidende uitslag. Het gaat tenslotte om de smaak en niet om de ingrediënten!

Nadat Janneke nog wat liedjes ten gehore heeft gebracht vindt het door Dekker van de Vegt ter beschikking gestelde kookboek – uiteraard met vegetarische gerechten – zijn weg naar de winnares. Daarna worden de doosjes langzamerhand weer ingepakt en gaat ieder zijn of haar weg. Sommigen richting landschapsparade, anderen naar festival de Oversteek en nog weer anderen naar een monument. Want we hebben nogal wat concurrentie.