Kaart wordt geladen...

Adres
St. Jorisstraat 30, Nijmegen

Indian Way !

Uit de nieuwsbrief van april 2016. Eten zonder wifi. Het lijkt of ieder zichzelf respecterend restaurant een Wi-Fi verbinding aan zijn gasten aanbiedt. Maar voor Yvonne van restaurant Indian Way is dat juist helemaal niet logisch. Want hoe kun je nu genieten van het eten als je voortdurend met je telefoontje bezig bent? Het is tekenend voor de instelling bij dit restaurant.
Een instelling die teruggaat op India, waar hindoeïsme en de eetcultuur nauw met elkaar verweven zijn. Bij die eetcultuur hoort ook het vegetarisme dat in India wijd verbreid is en ook weer nauw samenhangt met het hindoeïsme (en trouwens ook het boeddhisme). De vegetariër en veganist kunnen bij Indian Way dan ook goed terecht met 9 vegetarische hoofdgerechten, waarvan er 5 veganistisch zijn.
Het restaurant bestaat al bijna 22 jaar en vanaf het begin is er een ruim vegetarisch aanbod geweest. Je verwacht bij een Indiaas restaurant eigenlijk ook niet anders. De allereerste gast bleek, zuiver toevallig, ‘Yomanda’. Zij heeft het restaurant meteen maar gezegend. Of ingestraald, zoals dat in haar termen heet. En zie: het restaurant bestaat nog steeds.
Kok Rakib (op de foto samen met eigenaresse Yvonne) bereidt alle producten vers. Op de tafels vind je geen flesjes van de Heinz of Remia en in de keuken zul je die ook niet vinden. Daarbij is ook nog eens 95% van de kaart glutenvrij. Zo wordt er een bindmiddel gebruikt op basis van diverse groenten. Van elk product is op deze manier precies bekend welke ingrediënten er in zitten. Als dat (samen met de zegen van Yomanda!) niet geruststellend is, weten wij het ook niet meer.
Yvonne eet zelf bijna helemaal vegetarisch. Dat is niet altijd zo geweest, maar langzaam gegroeid. Vooral de manier waarop wordt omgegaan met dieren was een drijfveer, maar inmiddels speelt ook de smaak een belangrijke rol. Vlees vindt ze gewoon niet lekker meer. Maar er is ook besef dat vlees eten niet goed is voor het milieu. Als je man uit Bangladesh komt, een land dat zwaar lijdt onder de klimaatverandering, is dat natuurlijk niet vreemd.
In het restaurant merkt men dat de vraag naar vegetarische producten de laatste jaren toeneemt. Nederland is veel bewuster met eten bezig en kiest daardoor ook vaker voor vegetarische gerechten. Daarbij speelt ook de gezondheid een rol.
Gevraagd naar haar eigen voorkeur komt ze met de ‘pallak paneer’: Een heerlijk gerecht met een Indiase kaas. Ook deze wordt in het restaurant zelf bereid. Maar ook de ‘Thali’, de vegetarische rijsttafel, heeft haar voorkeur. De combinatie van diverse kleine gerechtjes (kenmerkend voor de Indiase keuken) maakt het erg aantrekkelijk.
Al met al een goede reden om het eten er eens te ervaren. Want zoals uit bovenstaande mag blijken ga je hier niet ‘even eten’, maar ervaar je hier het eten.
In ieder geval kan dat samen met Vegetarische Donderdag Nijmegen komen ervaren op donderdag 31 maart om 18 uur. Je bent welkom!
Openingstijden en meer op http://www.restaurantindianway.nl/


Verslag: Op 31 maart schoven zes mensen van Vegetarische Donderdag aan bij Indian Way. En hier bleek dat samen eten ook een sociale dimensie heeft. Van de zes personen die aan tafel zaten kende niemand meer dan twee van de anderen. Al kende iedereen wel minstens één van de anderen. Dat nam niet
weg dat het een heel gezellige avond is geworden. Zou er een verband zijn tussen vegetarisme en gezelligheid?!
De kok was heel blij met onze bestellingen. Omdat bij Indian Way alles vers wordt bereid is het voor hem soms lastig alle gerechten gelijktijdig op tafel te krijgen. Vooral als iedereen wat anders besteld. Maar vier vegetarische rijsttafels en twee curry gerechten hielden het voor hem overzichtelijk.
We kunnen zeggen dat het eten er erg lekker uit zag. Zo lekker dat we meteen in de aanval zijn gegaan en vergeten hebben een foto te maken. Er rest slechts een foto van de garnering (op zich wel eetbaar, maar daar werd ons door de bediening afgeraden), de lege schaaltjes en twee handen die voldaan over elkaar liggen. Misschien zegt dat zelfs wel meer…
De vegetarische rijsttafel bij Indian Way is altijd weer een genot. Zes schoteltjes met verschillende gerechten aangevuld met, uiteraard, versgebakken Indiaas brood. Het ziet er niet alleen heel gezellig uit, maar de afwisseling van smaken is natuurlijk ook werkelijk een genot!
Restaurant Indian Way betekent lekker Indiaas eten op Kelfkensbos. Je kan kiezen uit 57 glutenvrije hoofdgerechten, waarvan 9 vegetarisch. Je kan ook thuis genieten middels de afhaalservice.

 

   • No events in this location