Kaart wordt geladen...

Adres
Daalseweg 50, Nijmegen

Restaurant Lale !

Uit de nieuwsbrief van november 2016: Een tulp in Nijmegen Oost. Sinds onze Hollandse Keukenhof wordt de tulp vooral geassociëerd met Nederland. Maar eigenlijk komt de tulp uit Turkije. Eén van die tulpen is uiteindelijk neergestreken in Nijmegen oost onder z’n Turkse naam Lale (spreek uit: Lalèh). De wortels van deze tulp liggen echter in Grave, maar gaan terug naar Koerdistan, waar zijn vader geboren is. Begin jaren ’80 opende de vader van Ergün als één van de eersten een Turkse pizzeria en snackbar in Grave. Hij slaagde er al snel in het vertrouwen te winnen van de lokale bevolking. Hij had het zelfs tot prins Carnaval kunnen schoppen als hij gewild had. Maar daar is het uiteindelijk toch niet van gekomen. Al snel werd met een compagnon een tweede zaak in Nijmegen geopend. Toen het daar even wat minder ging werd besloten om de focus op Nijmegen te
leggen. De zaak in Grave werd verkocht. Na een lange pauze zijn ze nu weer terug in Grave, want sinds enkele jaren is daar Ali’s place te vinden. Met die naam refereert zoon Ergün aan de zaak van zijn vader
uit de jaren ’80. En zo sluit hij weer aan bij het krediet dat vader destijds heeft opgebouwd.
De smaak in het restaurant wordt vooral bepaald door de moeder van Ergün. Zij weet de gerechten de authentieke Turkse ‘touch’ te geven die Lale onderscheidt van de doorsnee shoarma zaak. En hoewel hij zelf ook heel behoorlijk kan koken moet Ergün bekennen dat hij nog geregeld de hulp van moeder nodig heeft om die precieze ‘touch’ te vinden. Een ‘touch’ die het gevolg is van meekijken en vooral veel experimenteren in de keuken.
Eigenlijk zou het hier natuurlijk ook over vegetarisme moeten gaan, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat bij de Turkse eetcultuur toch vooral vlees hoort. Weliswaar met groenten en kruiden, maar mèt vlees.
En met zowel Arabische als zuid Europese invloeden, want Turkije ligt als het ware op het kruispunt tussen Europa en Azië. Echter een restaurant zonder vegetarische gerechten?! Dat zou in Grave wellicht
kunnen, maar in Nijmegen oost: No way. En zo staan er alleen al vijf vegetarische schotels op de menukaart. (Hebben we het nog niet over de pizza’s, gratis tip van de redactie.)
Op 24 november bent je uitgenodigd om het samen met ons uit te proberen. Laat uiterlijk 22 november weten of je mee wilt! Meer op restaurantlale.nl


Verslag
In november hebben we gegeten bij Lale, een klein maar fijn Turks restaurant aan de Daalseweg. Je kunt er (egetarische pizza’s krijgen, maar er worden ook een aantal schotels geserveerd, waarvan er een vijftal vegetarisch zijn.
Deze schotels worden geserveerd met een ruime hoeveelheid groenten en frites. De borden zien er keurig verzorgd uit (zie foto) en zoals in het interview in één van de vorige nieuwsbrieven al aangegeven, smaakt het er net even iets bijzonderder dan bij andere Turkse pizzeria’s. Enige aandachtspuntje is wellicht dat er wat aandacht moet zijn voor eiwitten, wellicht nog wat bonen toevoegen.
En laten we niet vergeten dat de licht pittige kom Linzensoep van het huis een heel smakelijke binnenkomer is.
Je vind het menu op restaurantlale.nl