Kaart wordt geladen...

Adres
Van 't Santstraat 159, Nijmegen

Thais restaurant Baan Isaan !

Uit de nieuwsbrief van oktober 2016De dronken kok en het ontplofte ei. Eigenlijk geen uitnodigende kop voor een stukje over een restaurant. Maar beide gerechten, want dat zijn het natuurlijk, kunt u bestellen in Thais restaurant Baan Isaan. De ‘dronken kok’ is zelfs het favoriete gerecht van (mede–)eigenaresse Orawan.
In de week na het overlijden van de Thaise koning Bhumibol zit ik met Orawan en haar moeder Lamyai in het restaurant voor dit gesprek. Hoewel beiden al sinds 1981 in Nederland wonen voelen ze zich nog zeer betrokken bij de situatie in Thailand en bij hoe het daar nu verder zal gaan. Ze zijn ook opgegroeid in de Boeddhistische traditie. Dat is ook terug te zien in het restaurant.
Niet alleen is de inrichting geheel in Thaise stijl, ook de gerechten zijn typisch Thais. Dat betekent veel verse kruiden en groenten. En niet te vergeten de aankleding van de gerechten. De verse bereiding vergt wat extra tijd en is de reden dat je soms wat langer moet wachten in het restaurant. Veel gebruikt wordt de Thaise basilicum die zich sterk onderscheid van de in Europa gangbare basilicum. Tijdens dit gesprek wordt ter plekke een takje van de basilicumplant afgebroken en ik krijg de sterke geur te ruiken. De sterke geur werkt onmiddellijk op mijn smaak papillen.
Lamyai deed in Thailand zelf al veel ervaring in diverse keukens. Haar grote droom was een echt Thais restaurant beginnen en die wens ging in 2000 in vervulling. En daarvan plukken ook vegetariërs en veganisten nu de vruchten, want die kunnen prima in het restaurant terecht. De kaart bevat een ruime keuze aan vegetarische gerechten, waarvan een flink aantal al zo goed als veganistisch zijn. En in de keuken is men graag bereid het gerecht geheel veganistisch te bereiden. Daar is zelfs een speciale pan voor, zodat je zeker weet dat er zelfs geen kleinste restje dierlijk product in je eten zit!
Hoewel binnen het Boeddhisme geen vaste regels bestaan voor het vasten, heeft het wel een plaats binnen de rituelen. Gedurende de vastenperiode worden geen dierlijke producten gegeten en dan kom je vanzelf uit op een vegetarisch of veganistisch dieet.
Oh ja, dat ontplofte ei: als je een ei in de breekt en in de hete olie laat vallen geeft dat een effect dat op een ontploffing lijkt. Maar het geeft ook een smakelijk resultaat!


17 oktober was het derde donderdag van de maand, dus weer tijd voor een vegetarische maaltijd buiten de deur. Deze keer viel de keus op ‘Baan Isaan’, een Thais restaurant op de van ’t Santstraat, een tafel voor vijf.
Niet iedereen kende elkaar zodat er druk werd kennis gemaakt. Inmiddels sloot een zesde persoon zich bij ons aan zodat een grotere tafel nodig was. Dit werd snel en probleemloos opgelost.
En toen de vraag ‘Wat wil je eten?’ Dat had meer voeten in de aarde. Naast de menukaart met zijn vele gerechten was er ook een verrukkelijk uitziend buffet. De verleiding om ook van de niet vegetarische gerechten te proeven was groot! Maar het was niet voor niets Vegetarische Donderdag dus iedereen ging voor de vegetarische schotels. Niemand had er spijt van. Het eten, vers bereid en geurig gekruid, smaakte iedereen uitstekend.

Aan het eind van de avond kwam de gastvrouw ook nog even langs om te horen hoe het etentje bevallen was. Iedereen was vol lof. Het was heerlijk, werkelijk een aanrader.
Openingstijden en meer vind je op baanisaan.nl