[et_pb_dmb_breadcrumbs _builder_version="3.0.101" use_home_text="off" /]

Gras uit eigen weiland

Koeien, geiten en ander vee leven van plantaardige voeding en wij leven weer van hun melk en vlees; ook pluimvee wordt plantaardig gevoed, zodat we hun eieren en vlees kunnen eten.
Een echt efficiënt proces is dat niet, waardoor er veel voedingswaarde verloren gaat. Als mensen direct de plantaardige producten zouden eten, zouden we veel minder hoeven te verbouwen en zou er dus ook veel minder ruimte nodig zijn voor al deze gewassen. Anders gezegd: als we meer plantaardig voedsel eten kunnen we veel meer mensen voeden. Dat betekent uiteraard niet dat u en ik moeten gaan grazen. Maar de tijd dat de Nederlandse veestapel genoeg had aan het gras uit onze weilanden ligt al lang achter ons. Het meeste veevoer wordt tegenwoordig geïmporteerd en komt veelal uit Zuid-Amerika. Veevoer wordt bijvoorbeeld gemaakt van soja en dat kan ook uitstekend worden verwerkt tot voedsel voor mensen. En laat die soja nu ook prima geschikt zijn om vleesvervangers van te maken!

https://plentyfood.nl/ biedt plantaardige ontwikkelingshulp.

Grondeigendom

Een alternatief voor soja is de lupine, een plant die zelfs in Nederland kan worden geteeld en ook nog eens een bijdrage levert aan het landschap. Want zeg nu zelf: waar kijkt u liever naar: een maisveld of een veld vol lupines (zie foto). Dat we ons veevoer beter niet kunnen importeren is om nog een andere reden belangrijk. De wijze waarop in de derde wereld plantages worden aangelegd is vaak niet  “eerlijk”. Vaak wordt land simpelweg afgenomen van de lokale bevolking en krijgen zij de negatieve gevolgen voor de kiezen, doordat hun leefgebied wordt afgenomen en vervuild.

Traditionele bevolkingsgroepen gebruiken het land vaak al eeuwenlang. Er zijn geen contracten, waarop ze zich kunnen baseren. Er is sprake van gewoonterecht. Maar daarmee staan ze in processen tegenover grote en kapitaalkrachtige bedrijven zwak. Bewijs maar dat die grond van jou is, als het nergens is vastgelegd. Zo moeten deze bevolkingsgroepen nogal eens toezien hoe hun grond letterlijk onder hun voeten wordt verkocht. De (Engelstalige) video hieronder maakt het verder duidelijk.

Share This